Αρχική Επικοινωνία Περιεχόμενα
 
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ
ΑΚΟΗ
ΠΕΡΙ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ
ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ
ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
ΣΥΣΚΕΥΕΣ-ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
 
ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΟΗΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ
 
 
Αστυδάμαντος 5
Παγκράτι
(Πλατεία Μεσολογγίου)
Αθήνα ΤΚ - 116 34
Τηλ. 210 72 47 400
 
 
» Αρχική » Κλινική Εξέταση
Κλινική Εξέταση
Κλινική Εξέταση
 
Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΩΤΟΣ

Το αυτί αποτελείται από τρία μέρη: το έξω, το μέσο και το έσω αυτί.


Το έξω αυτί:
Αποτελείται από το πτερύγιο του αυτιού, τον έξω ακουστικό πόρο και τον τυμπανικό υμένα. Το πτερύγιο του αυτιού είναι μία κατασκευή από χόνδρο που καλύπτεται από δέρμα, στο δε κάτω άκρο του υπάρχει μόνο λίπος που ονομάζεται λοβίο του αυτιού. Ο έξω ακουστικός πόρος είναι ένας σωλήνας μήκους περίπου 25 χιλιοστών που ξεκινάει από το πτερύγιο του αυτιού και ακολουθώντας ελαφρώς τοξοειδή πορεία καταλήγει στον τυμπανικό υμένα. Η συνέχεια του πίσω από το τύμπανο καλείται έσω ακουστικός πόρος.

Τα πρώτα 8 χιλιοστά του έξω ακουστικού πόρου αποτελούνται από χόνδρο και τα υπόλοιπα 16 χιλιοστά από οστό. Ο τυμπανικός υμένας συνιστά μια λεπτή λειτουργική μεμβράνη που χωρίζει το έξω από το μέσο αυτί.

Το μέσο αυτί:
Είναι μία αεροφόρος κοιλότητα στην οποία βρίσκονται τα τρία ακουστικά οστάρια ή ακουστική άλυσος, που είναι η σφύρα, ο άκμονας και ο αναβολέας. Ο χώρος μεταξύ του τυμπανικού υμένα και του έσω ωτός ονομάζεται το κοίλο του τυμπάνου. Μέρος του μέσου αυτιού είναι και η ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία αποτελεί αεραγωγό σωλήνα μήκους 3,5 περίπου εκατοστών, μέσω της οποίας το μέσο αυτί επικοινωνεί με τον ρινοφάρυγγα.

Η μαστοειδής απόφυση είναι μία άλλη σημαντική ανατομική οντότητα του μέσου αυτιού. Αποτελεί την προς τα πίσω και κάτω συνέχεια του μέσου αυτιού και παριστά μια οστέινη αεροφόρο δομή του κροταφικού οστού του κρανίου.

Το έσω αυτί:
Ονομάζεται και λαβύρινθος λόγω της πολύπλοκης κατασκευής του. Μέσα σ' αυτόν το λαβύρινθο κυκλοφορεί ένα υγρό που λέγεται λέμφος. Τα βασικά τμήματα του λαβύρινθου είναι ο κοχλίας, η αίθουσα και οι τρεις ημικύκλιοι σωλήνες.

Στο τοίχωμα του κοίλου του τύμπανου που αντιστοιχεί στην αίθουσα υπάρχουν 2 οπές, η ωοειδής και η στρογγύλη θυρίδα. Ο κοχλίας είναι ένας ελικοειδής σωλήνας και μέσα σε αυτόν βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της ακοής ή όργανο του Corti. Από το έσω αυτί ξεκινά το ακουστικό νεύρο (όγδοη εγκεφαλική συζυγία) που καταλήγει στα αντίστοιχα εγκεφαλικά κέντρα του ακουστικού φλοιού του εγκεφάλου.

Το ακουστικό νεύρο ανατομικά και λειτουργικά διαιρείται στο αιθουσαίο, υπεύθυνο για την ισορροπία του σώματος (σε συνεργασία με άλλα όργανα π.χ. μάτια, παρεγκεφαλίδα) και στο κοχλιακό, υπεύθυνο για την ακοή.

Κλινική εξέταση του ωτός

Ιστορικό: ενδιαφέρει το είδος, η ένταση, η διάρκεια και ο τρόπος εμφάνισης των συμπτωμάτων. Τα κύρια ενοχλήματα-συμπτώματα του ωτολογικού ασθενούς μπορεί να είναι:

1)Άλγος στο αυτί ή στην περιοχή γύρω από αυτό. Αντανακλαστική ωταλγία λόγω νευρικών συνδέσεων μπορεί να εμφανίζεται και σε παθήσεις άσχετες με το αυτί, όπως παθήσεις των δοντιών, του φάρυγγα, της κροταφογναθικής άρθρωσης κ.α. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ωταλγία για τον καρκίνο της ανώτερης αναπνευστικής και πεπτικής οδού, μια και μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα. 2)Ωτόρροια, δηλαδή εκροή υγρού από το αυτί.

3)Εμβοές, το σύμπτωμα που ο ασθενής περιγράφει: «βουίζουν τα αυτιά μου». Εκτός των ωτολογικών νοσημάτων εμβοές προκαλούνται και από άλλα αίτια π.χ υπέρταση. Η θεραπεία τους είναι αιτιολογική, υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή και τότε επιβάλλεται η ψυχολογική εξοικείωση του ασθενούς με το ενόχλημα του.

4)Βαρηκοΐα («δεν ακούω καλά»).

5)Ίλιγγος, δηλαδή η ψευδαίσθηση της περιστροφικής κίνησης των αντικειμένων ή του ασθενούς γύρω από αυτά. Εκτός από τις ωτολογικές παθήσεις με ίλιγγο εκδηλώνονται και παθήσεις των υπόλοιπων οργάνων που συμμετέχουν στην ισορροπία του σώματος, όπως π.χ της παρεγκεφαλίδας καθώς και ορισμένες γενικές παθήσεις, όπως διαβήτης , υπέρταση, επιληψία, εγκεφαλικές παθήσεις και μερικά φάρμακα π.χ βαρβιτουρικά κ.α. Μελετώντας τα χαρακτηριστικά του ιλίγγου (έναρξη, διάρκεια, ένταση κ.λ.π) και τα αποτελέσματα των λειτουργικών λαβυρινθικών δοκιμασιών (βλ. εξέταση λαβυρίνθου) γίνεται η διαφορική διάγνωση του ιλίγγου, αν δηλαδή πρόκειται για βλάβη στο έσω ους ή σε άλλο σημείο του αιθουσαίου συστήματος ώστε να εφαρμοστεί η ανάλογη θεραπεία.

Το ιστορικό συμπληρώνεται με το ατομικό και κληρονομικό αναμνηστικό για την αποκάλυψη τυχόν παθήσεων που επηρεάζουν την λειτουργία του ωτός και της ακοής.

* Επισκόπηση της περιοχής του ωτός: αναζητείται οίδημα, ερυθρότητα, τραύμα κ.α.

* Ψηλάφηση της περιοχής για αποκάλυψη επώδυνων σημείων.

* Ωτοσκόπηση: είναι η επισκόπηση του έξω ακουστικού πόρου και του τυμπανικού υμένα με ειδικό εργαλείο, το ωτοσκόπιο και με κατάλληλο τεχνητό φωτισμό. Η φυσιολογική τυμπανική μεμβράνη έχει λεία υφή και μαργαριταροειδή χροιά.

Ανάλογα με τα ευρήματα η εξέταση του ωτός συμπληρώνεται με την ωτομικροσκόπηση, δηλαδή την εξέταση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και με ακτινολογικό έλεγχο (απλές ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία). Τα ευρήματα από τα παραπάνω συναξιολογούνται και συνδυάζονται με τα ευρήματα από την εξέταση της ακοής και του λαβυρίνθου.

Ακοής (μονάδα μέτρησης της έντασης του ήχου: decibel=db)

Ακοόγραμμα: Πραγματοποιείται με ειδικά μηχανήματα, τους ακοογράφους. Με τη βοήθεια ακουστικών χορηγούνται ήχοι διαφόρων συχνοτήτων προοδευτικά μειούμενης έντασης και σημειώνοντας την ελάχιστη ακουστή ένταση ήχου (=οδός ακοής) σε κάθε συχνότητα προκύπτει το ακοομετρικό διάγραμμα ή ακοόγραμμα.

Οι συχνότητες που εξετάζονται είναι αυτές του φάσματος της ομιλίας. Ο φυσιολογικός ουδός ακοής γι΄ αυτές τις συχνότητες είναι (0) μηδέν db. Εξετάζεται και η αγωγή δια του αέρος και δια των οστών. Αν και πρόκειται για υποκειμενική μέθοδο εξέτασης, σε συνδυασμό με άλλες αντικειμενικές εξετάσεις δίνει σημαντικές πληροφορίες για τα επίπεδα της ακοής.

Τυμπανόγραμμα, δοκιμασία ακουστικού αντανακλαστικού Γίνονται με τον τυμπανογράφο και αποτελούν αντικειμενικές μεθόδους εξετάσεως. Ελέγχουν τον τυμπανικό υμένα και το μέσο αυτί.

Οι ωτακουστικές εκπομπές και τα ακουστικά προκλητά δυναμικά είναι ηλεκτρονικές αντικειμενικές μέθοδοι εξέτασης της ακοής, που καταγράφουν τα ηλεκτρικά δυναμικά στα οποία μετατρέπονται τα ηχητικά κύματα στον κοχλία και στο ακουστικό νεύρο αντίστοιχα. Προϋποθέτουν ειδικό εξοπλισμό και παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την εντόπιση του σημείου της βλάβης στο σύστημα της ακοής.

Λαβυρίνθου: Ο ερεθισμός του λαβυρίνθου προκαλεί διάφορα συμπτώματα π.χ. ίλιγγο, ναυτία, εμετό και την έκλυση ορισμένων αντανακλαστικών του αυτόνομου νευρικού συστήματος, τα αιθουσαία αντανακλαστικά, από τα οποία το πιο αξιόλογο αποτελεί ο νυσταγμός. Νυσταγμό καλούμε σύγχρονες ρυθμικές και ακούσιες διαφόρων κατευθύνσεων κινήσεις των βολβών των οφθαλμών.

Υπάρχουν διάφορα είδη νυσταγμού, όπως ο οπτοκινητικός, ο αιθουσαίος νυσταγμός, ο νυσταγμός θέσεως, καλοήθης και κακοήθης νυσταγμός. Μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ή να προκληθεί αντανακλαστικά με ειδικές λειτουργικές λαβυρινθικές δοκιμασίες, τις οποίες εφαρμόζουμε για την εξέταση του αιθουσαίου συστήματος.

Η προσεκτική μελέτη των χαρακτηριστικών και του είδους των προκαλούμενων από τις δοκιμασίες αυτές αιθουσαίων αντανακλαστικών και κυρίως του νυσταγμού μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του λαβυρίνθου, καθώς και για την διαφορική διάγνωση της αιτίας που τα προκαλεί.

Επίσης, το ηλεκτρο-νυσταγμογράφημα (καταγραφή ηλεκτρικών δυναμικών από τις νυσταγμικές κινήσεις των ματιών) αποτελεί διαγνωστικό μέσο για τον εντοπισμό αιθουσαίων παθήσεων.

Οι πιο συνηθισμένες αλλά σοβαρότερες ασθένειες που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ακουστική απώλεια είναι οι κάτωθι:

Ωτοσκλήρυνση

Αποτελεί την κυριότερη αιτία βαρηκοϊών αγωγιμότητας. Είναι νόσος προοδευτική και χαρακτηρίζεται από σχηματισμό νεόπλαστου οστίτη ιστού στον λαβύρινθο με επακόλουθο την καθήλωση του αναβολέα (ωτοσκλήρυνση του αναβολέα) σε αυτόν και την διακοπή της διαβίβασης των ηχητικών ερεθισμάτων στο έσω ους. Η νόσος μπορεί να επεκταθεί και στον κοχλία (κοχλιακή ωτοσκλήρυνση) ή να έχει ταχύτατη εξέλιξη (κακοήθης-νεανική ωτοσκλήρυνση). Δεν είναι εξακριβωμένη. Έχει κληρονομικό χαρακτήρα, είναι συχνότερη στις γυναίκες και επιδεινώνεται με την εγκυμοσύνη.

Κλινική εικόνα: Προοδευτική βαρηκοΐα αγωγής, εμβοές και σπανιότερα ίλιγγος. Ο άρρωστος ακούει καλύτερα σε θορυβώδες περιβάλλον (παράκουση Willisi). Κατά την ωτοσκόπηση ο τυμπανικός υμένας είναι φυσιολογικός ή μπορεί να παρατηρείται μια ερυθρή κηλίδα (του Schwartze). Το ακοόγραμμα δείχνει βαρηκοΐα αγωγής ή μικτή αν η νόσος επεκταθεί στο έσω ους.

Διάγνωση: Στηρίζεται στη λήψη καλού ιστορικού, στην συμπτωματολογία και στην κλινική-ακοολογική εξέταση του ασθενούς. Διαφορική διάγνωση: Θα γίνει από την εκκριτική ωτίτιδα, τις συγγενείς παθήσεις των οσταρίων, την τυμπανοσκλήρυνση, τη νόσο Paget κ.α.

Θεραπεία: Είναι χειρουργική, γίνεται αφαίρεση του αναβολέα (αναβολεκτομή) και τοποθέτηση προθέσεως στη θέση αυτού με πολύ καλά και άμεσα αποτελέσματα. Σε αμφοτερόπλευρη προσβολή χειρουργείται το χειρότερο αυτί. Ικανοποιητική βελτίωση επιτυγχάνεται και με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, οπότε αφήνεται στην κρίση του ασθενούς η απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις η χορήγηση φθοριούχου νατρίου επί μακρόν πιστεύεται ότι αναστέλλει την εξέλιξη της νόσου.

Νόσος του Meniere

Είναι η ιδιοπαθής διάταση τμήματος του λαβυρίνθου και η υπερπλήρωση του με λέμφο, λόγω υπερπαραγωγής ή και ελαττωματικής αποχέτευσης αυτής. Η αιτιολογία δεν είναι εξακριβωμένη. Ενοχοποιούνται φλεγμονές, αλλεργία, ενδοκρινικές διαταραχές κ.α. Συνήθως είναι μονόπλευρη.

Κλινική εικόνα - Διάγνωση: Χαρακτηρίζεται από απότομες κρίσεις ιλίγγου με νευρο-αισθητήρια βαρηκοΐα χαμηλών συχνοτήτων, διαλείπουσες ή συνεχείς εμβοές και τα συνοδά ενοχλήματα του αιθουσαίου συνδρόμου που διαρκούν από 20 λεπτά μέχρι 24 ώρες.

Μετά την πάροδο του παροξυσμού ο ασθενής αισθάνεται εντελώς υγιής και το διάστημα ηρεμίας μέχρι την επόμενη κρίση κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως πολλούς μήνες. Συνυπάρχει νυσταγμός με κατεύθυνση προς το υγιές αυτί, πτώση των χειρών και διπλακουσία (διαφορετική χροιά του ήχου σε κάθε αυτί).

Βαθμιαία εγκαθίσταται μόνιμη βαρηκοΐα. Το ακοόγραμμα είναι χαρακτηριστικό και η λειτουργική δοκιμασία των λαβυρίνθων αποκαλύπτει υπολειτουργία της πάσχουσας πλευράς.

Θεραπεία

α)Συντηρητική: Ανάλατη δίαιτα, διουρητικά, αγγειοδιασταλτικά και κατασταλτικά φάρμακα. Κατάλληλη εκπαίδευση του ασθενούς στην αντιμετώπιση των κρίσεων.

β)Χειρουργική (αποσυμπίεση λαβυρίνθου ή λαβυρινθεκτομή) Εφαρμόζεται αν αποτύχει η συντηρητική και έχει συζητήσιμα αποτελέσματα. Σε αμφοτερόπλευρη εντόπιση καταστρέφεται ο λαβύρινθος με τοξικά φάρμακα.

Κερί στα αυτιά

Το κερί των αυτιών (γνωστό και ως κυψελίδα), αποτελεί έναν προστατευτικό μηχανισμό ο οποίος παγιδεύει τα μόρια σκόνης και ρύπου, προκειμένου να τα αποτρέψει να πλησιάσουν το τυμπανικό υμένα. Εκτός της προστασίας από τους ρύπους και το νερό, επιτυγχάνεται η λίπανση του ακουστικού πόρου ενώ οι όξινες ιδιότητες της κυψελίδας την αναγάγει σε μία αρκετά σημαντική αντιμικροβιακή ουσία. Έτσι βοηθά στην αποτροπή εξωτερικής φλεγμονής από μύκητες και βακτήρια.

Το κερί αυτό δημιουργείται από μικρούς αδένες που υπάρχουν κάτω από το δέρμα, του έξω ακουστικού πόρου. Η παραγωγή του εξαρτάται από άνθρωπο σε άνθρωπο ενώ συνήθως υπάρχει σε μεγαλύτερες ποσότητες στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Κανονικά, το αυτί έχει την ικανότητα αυτοκαθαρισμού, αφού το κερί βαθμιαία στεγνώνει, σχηματίζεται σε μικρά κομμάτια τα οποία είτε μπορούν να απομακρυνθούν μόνα τους ή με καθάρισμα ήπιας μορφής.

Εάν συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα κεριού, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε να το απομακρύνουμε μόνοι μας, αφού σε αυτή μας τη προσπάθεια ίσως ωθήσουμε το κερί βαθύτερο στον ακουστικό πόρο, πιέζοντας τον τυμπανικό υμένα με συνέπεια τον τραυματισμό του τυμπάνου ή την απώλεια ακοής. Μόνο ο γιατρός ΩΡΛ μπορεί να αφαιρέσει το κερί ή να προτείνει κάποιες ειδικές σταγόνες που κατορθώνουν να το μαλακώσουν ενώ σε μερικές περιπτώσεις συνίστανται ισχυρότερα αποσκληρυντικά. Τα αποσκληρυντικά ή ακόμα και το νερό δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται χωρίς την απαιτούμενη ιατρική οδηγία εάν υπάρχει η υποψία πως έχει διατηρηθεί το τύμπανο, αφού κάτι τέτοιο ίσως προκαλέσει μόλυνση.

Τέλος, η κυψελίδα αποτελεί τον σοβαρότερο εχθρό των Ακουστικών Βαρηκοΐας που ο πάσχων χρησιμοποιεί. Εισέρχεται εύκολα στο ακουστικό από την έξοδο του μεγαφώνου και αποφράσσει τον ήχο, ή ακόμα χειρότερα καταστρέφει το μεγάφωνο. Έτσι το ακουστικό αδρανοποιείται και χρειάζεται η άμεση επισκευή και ο καθαρισμός του από υπεύθυνο εργαστήριο. Όταν το μεγάφωνο καταστραφεί, χρειάζεται η αντικατάσταση του, κάτι που δεν καλύπτει η Εγγύηση και το κόστος είναι υψηλό. Συνιστούμε στους πελάτες μας να επισκέπτονται 2-3 φορές τον χρόνο τον ιατρό ΩΡΛ και να ζητούν την γνώμη του όσον αφορά την υγιεινή και τον καθαρισμό των αυτιών τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ Οι πληροφορίες που περιέχονται στις υποσελίδες της παρούσης έχουν σαν κύρια πηγή τον κυβερνοχώρο και οι περισσότερες έχουν μεταφραστεί από την Αγγλική γλώσσα. Είναι καθαρά ενημερωτικές και για κανένα λόγο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν έγκυρο επιστημονικό, ιατρικό ή διαγνωστικό υλικό. Συμβουλεύουμε τους αναγνώστες μας να ενημερώνονται πλήρως από έγκυρους ιατρούς ΩΡΛ για κάθε θέμα που τους απασχολεί.
Copyright © 2007 Alfa Acoustics Ltd™ is a trademark of Alfa Acoustics. All Rights Reserved.