Αρχική Επικοινωνία Περιεχόμενα
 
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ
ΑΚΟΗ
ΠΕΡΙ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ
ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ
ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
ΣΥΣΚΕΥΕΣ-ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
 
ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΟΗΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ
 
 
Αστυδάμαντος 5
Παγκράτι
(Πλατεία Μεσολογγίου)
Αθήνα ΤΚ - 116 34
Τηλ. 210 72 47 400
 
 
» Αρχική » Περί Βαρηκοΐας
Περί Βαρηκοΐας
Περί Βαρηκοΐας
 
Η βαρηκοΐα είναι η δυσλειτουργία της ακοής και όχι η απώλειά της. Ένας βαρήκοος δεν είναι κωφός. Είναι απλά βαρήκοος. Η βαρηκοΐα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας. Μπορεί να συμβεί στον καθένα και σε κάθε ηλικία. Μερικοί γεννιούνται βαρήκοοι, ενώ άλλοι πάσχουν από βαρηκοΐα συνήθως με το πέρασμα της ηλικίας. Το κτύπημα στο κεφάλι, φλεγμονές του αυτιού ή παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακοής.

Πως διακρίνουμε κάποιον που πάσχει από βαρηκοΐα:

1. Παραπονείται πως πολύς κόσμος μιλάει μπερδεμένα και όχι καθαρά.

2. Έχει πρόβλημα στο να αντιλαμβάνεται μερικούς ήχους.

3. Συχνά ζητά από τους συνομιλητές σου να μιλούν πιο δυνατά ή να επαναλάβουν αυτό που είπαν.

4. Του είναι δύσκολο να καταλαβαίνει τους συνομιλητές του όταν μιλούν σε θορυβώδες περιβάλλον.

5. Βάζει την τηλεόραση δυνατά όταν οι άλλοι ακούνε πιο σιγά.

6. Οι συνομιλητές του σχολιάζουν την αδυναμία του να ακούει καθαρά.

Στατιστικά, ο βαρήκοος καταλαβαίνει το πρόβλημα του μετά από 3-4 χρόνια, ακόμη και αργότερα. Συνήθως οι γύρω του (οικογένεια, φίλοι) είναι αυτοί που το αντιλαμβάνονται πρώτοι.

Ο βαθμός της βαρηκοΐας εκφράζεται με τον αριθμό των db με τον οποίο πρέπει να ενισχυθεί ο ήχος για να γίνει ακουστός από τον εξεταζόμενο, π.χ. βαρηκοΐα 20db σημαίνει ότι απαιτείται 20db εντονότερος ήχος για να γίνει ακουστός. Διακρίνονται οι εξής βαθμοί βαρηκοΐας:

Ελαφρά βαρηκοΐα 15-30db.
Μέτρια βαρηκοΐα 31-50db.
Μεγάλη βαρηκοΐα 51-70db.
Σοβαρή βαρηκοΐα 71-90db.
Κώφωση, όταν η βαρηκοΐα είναι μεγαλύτερη των 90db.

Επειδή η ακοή παίζει το σπουδαιότερο ρόλο στην ανάπτυξη της ομιλίας, οι βαρηκοΐες έχουν άμεσο αντίκτυπο σε αυτή. Κώφωση χωρίς έγκαιρη αντιμετώπιση στην προγλωσσική ηλικία έχει σαν επακόλουθο την αλαλία.

Ανάλογα με την εντόπιση της βλάβης που προκάλεσε τη βαρηκοΐα διακρίνονται τα ακόλουθα είδη βαρηκοΐας:

Βαρηκοΐα αγωγιμότητας, όταν η βλάβη εντοπίζεται στο σύστημα αγωγής (μεταβίβασης) του ήχου, δηλαδή στο έξω ή στο μέσο αυτί.

Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, όταν η βλάβη εντοπίζεται μεταξύ έσω ωτός και ακουστικού φλοιού. Ο τύπος αυτός της βαρηκοΐας υποδιαιρείται σε περιφερική, όταν η βλάβη αφορά τον κοχλία (κοχλιακή) ή την αρχή του κοχλιακού νεύρου (οπισθοκοχλιακή) και σε κεντρική, όταν η βλάβη αφορά την κεντρική ακουστική οδό από το κοχλιακό νεύρο μέχρι τον ακουστικό φλοιό στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου.

Βαρηκοΐα μικτού τύπου, όταν συνυπάρχουν βαρηκοΐα αγωγής και νευροαισθητήρια στο ίδιο αυτί.

Κεντρική βαρηκοΐα, όπου το ηχητικό ερέθισμα φτάνει φυσιολογικά στον εγκέφαλο, αλλά η βλάβη εντοπίζεται στο σύστημα επεξεργασίας του, δηλαδή στην ακοή αντιλήψεως. Αποτελεί νευρολογική εκδήλωση.

Ψυχογενής βαρηκοΐα, όταν δεν υπάρχει οργανική βλάβη στο σύστημα της ακοής. Εδώ ανήκουν η υστερική βαρηκοΐα και η βαρηκοΐα εκ προσποιήσεως.

Oι πιο συχνές αιτίες βαρηκοΐας

Στην παιδική ηλικία πολύ συχνές είναι οι διάφορες μορφές ωτίτιδας με πιο συχνή την εκκριτική ωτίτιδα, όπου μαζεύεται υγρό πίσω από το τύμπανο. Οφείλεται σε κακό αερισμό του αυτιού από την ευσταχιανή σάλπιγγα, που φράσσεται από υπερπλαστικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια). Η θεραπεία είναι απλή με τη χειρουργική αφαίρεση των εκβλαστήσεων και την παροχέτευση του υγρού με άμεση βελτίωση της ακοής.

Παρατηρώντας την αντίδραση του παιδιού σας στους ήχους, θα εντοπίσετε πιθανά προβλήματα ακοής. Απαντά το μωρό σας στον ήχο της φωνής σας; Καταλαβαίνει το νήπιο απλές λέξεις και ήχους και προσπαθεί να τους μιμηθεί; Καταλαβαίνει το παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία τι του λέτε μόνο αν σας κοιτάζει όταν του μιλάτε;

Τα προβλήματα ακοής καθυστερούν την ανάπτυξη της ομιλίας, γλώσσας και ικανότητας μάθησης του παιδιού. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε πιθανά προβλήματα ακοής όσο το δυνατό νωρίτερα.

Στους ενήλικες εκτός από τη χρόνια ωτίτιδα είναι πολύ συχνή στη χώρα μας και η ωτοσκλήρυνση. Προσβάλει σιγά-σιγά και τα δυο αφτιά, τις γυναίκες πολύ συχνότερα από τους άνδρες και αφορά συνήθως νεαρές ηλικίες, που δύσκολα αποδέχονται τα ακουστικά σαν μόνιμη λύση του προβλήματος της ακοής. Ο αναβολέας (το τελευταίο οστάριο πριν από τον κοχλία) καθηλώνεται στη θυρίδα του λόγω εναπόθεσης αλάτων στον ελαστικό του σύνδεσμο, με αποτέλεσμα να μην μεταδίδει πλέον τις δονήσεις του ήχου στα υγρά του κοχλία.

Για πολλούς η βαρηκοΐα είναι σημάδι της ηλικίας. Είναι ωστόσο τόσο βαθμιαία και απαρατήρητη διαδικασία που ο βαρήκοος είναι ο τελευταίος που καταλαβαίνει ότι έχει πρόβλημα. Άτομα που πάσχουν από σταδιακή βαρηκοΐα συχνά δυσκολεύονται να συνομιλούν όταν βρίσκονται σε πλήθος και παραπονιούνται ότι οι συνομιλητές τους μασάνε τις λέξεις τους.Συνέπειες της ακουστικής απώλειας

Η αίσθηση της ακοής, είναι ίσως η πιο πολύτιμη αίσθηση από όλες τις υπόλοιπες, γιατί μας βοηθά να επικοινωνούμε με το περιβάλλον. Η ακουστική απώλεια, σε όποιο βαθμό κι αν υφίσταται, οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα όπως είναι η κοινωνική απομόνωση και η μελαγχολία. Υπάρχουν πολύ σοβαρές συνέπειες οι οποίες δημιουργούνται από την αδιαφορία μας στην βαθμιαία ακουστική απώλεια, μερικές από τις πιο σοβαρές είναι οι κάτωθι:

ΑΠΟΦΥΓΗ συμμετοχής του πάσχοντος σε συζητήσεις σε θορυβώδες περιβάλλον και το γεγονός πως τον αναγκάζει να ζητά από τους παρευρισκόμενους να επαναλαμβάνουν συνέχεια διάφορες φράσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του, τον στεναχωρεί και τον οδηγεί σε μερική ή ολική απομόνωση.

Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ των υπολοίπων συγκατοίκων που είναι υποχρεωμένοι συχνά να του υπενθυμίζουν πως η ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου που ο βαρήκοος ακούει είναι πολύ υψηλή, τον κάνουν προοδευτικά να αποφεύγει να βλέπει τηλεόραση και να απομονώνεται στο δωμάτιό του.

ΑΠΟΞΕΝΩΝΕΤΑΙ και αποφεύγει να συμμετέχει σε παρέες και συζητήσεις, ξέροντας πως θα ενοχλεί ζητώντας από τους συνομιλητές του να μιλούν δυνατότερα ή καθαρότερα. Θέλει να αποφύγει να δώσει λανθασμένες απαντήσεις όταν ερωτάται, ή να παρεξηγήσει τα λεγόμενά τους γιατί απλά δεν άκουσε καθαρά αυτά που του είπαν.

ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ σε αλλαγή του τρόπου ζωής του. Η ακουστική απώλεια δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, ακόμα και στην αυτοκυριαρχία του. Σταματά ή αποφεύγει κάθε κοινωνική εκδήλωση και γενικά αποξενώνεται από την οικογένεια και τους συγγενείς του.

Ο κόσμος του σήμερα είναι δυναμικός, γρήγορος, θορυβώδης.

Στο χώρο εργασίας είμαστε εκτεθειμένοι στους ήχους του γραφείου ή του εργοστασιακού θορύβου, των μηχανημάτων και των ηλεκτρικών εργαλείων. Μετά τη δουλειά, η ακοή μας επιδεινώνεται από το θόρυβο της κυκλοφοριακής κίνησης, της οικοδόμησης, της μουσικής και των ανθρώπων. Όλοι αυτοί οι δυνατοί ήχοι συμβάλλουν στην βαρηκοΐα.

Είναι γνωστό ότι συνεχής ή επανειλημμένη έκθεση σε εντάσεις ήχου που υπερβαίνουν τα 90 ντεσιμπέλ (δυνατότερες από το χορτοκόπτη ή τα εργαλεία μηχανουργείου) θα προκαλέσουν σταδιακά μόνιμη βαρηκοΐα.

Συνεχής έκθεση σε δυνατούς θορύβους επηρεάζει την ακοή μας γιατί έτσι είναι φτιαγμένα τα αυτιά μας. Οι ήχοι μεταδίδονται σαν κραδασμοί από το εξωτερικό αυτί στο εσωτερικό αυτί ή κοχλία. Ο κοχλίας περιλαμβάνει χιλιάδες μικροσκοπικά τριχωτά κύτταρα που μετατρέπουν τους κραδασμούς σε διέγερση των νεύρων.

Συνηθισμένες εντάσεις ήχου

Παρακάτω αναγράφονται ήχοι που ακούγονται συχνά και τα ντεσιμπέλ τους. Η συνεχής έκθεση σε ήχους δυνατότερους από 90 ντεσιμπέλ θα προκαλέσει σταδιακά βαρηκοΐα.

 
Εντάσεις Ήχου (decibel)Συνηθισμένοι ήχοι
30Ψίθυρος
50Βροχή, ήσυχο γραφείο, ψυγείο, αιρ-κοντίσιον
60Πλυντήριο πιάτων, μηχανή ραψίματος, συνομιλία
70Μεγάλη κίνηση τροχοφόρων, ηλεκτρική σκούπα, θορυβώδες εστιατόριο, σεσουάρ
80Ξυπνητήρι, υπόγειος σιδηρόδρομος, θορυβώδες εργοστάσιο
90Ξυριστική μηχανή, κυκλοφορία νταλικών, εργαλεία μηχανουργείου, χορτοκοπτική μηχανή, μοτοσικλέτες
100Πρέσα τυπογραφείου, σκουπιδιάρικο, αλυσοπρίονο.
110Συναυλία ροκ, ηλεκτρικό πριόνι, όχημα χιονιού, φορητό στερεοφωνικό σύστημα
120Απογείωση αεριωθούμενου αεροπλάνου, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, κεραυνός
130Κομπρεσέρ
140Κυνηγετικό όπλο, σύστημα αεροπορικής επιδρομής
180Εξέδρα εκτόξευσης πυραύλων
Copyright © 2007 Alfa Acoustics Ltd™ is a trademark of Alfa Acoustics. All Rights Reserved.