Αρχική Επικοινωνία Περιεχόμενα
 
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ
ΑΚΟΗ
ΠΕΡΙ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ
ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ
ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
ΣΥΣΚΕΥΕΣ-ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
 
ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΟΗΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ
 
 
Αστυδάμαντος 5
Παγκράτι
(Πλατεία Μεσολογγίου)
Αθήνα ΤΚ - 116 34
Τηλ. 210 72 47 400
 
 
» Αρχική » Ακουστική Απώλεια
Ακουστική Απώλεια
Ακουστική Απώλεια
 
Έχει η απώλεια ακοής επιπτώσεις στη ζωή σας;

Ακοή. Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας, είναι τόσο φυσική όπως η αναπνοή. Ακούτε χωρίς σκέψη. Συζητάτε με ευκολία. Ξυπνάτε από τον ύπνο με το χαμηλότερο θόρυβο. Ωστόσο σιγά-σιγά, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Συνειδητοποιείτε πόσο συχνά πρέπει να ζητάτε από τους άλλους να επαναλαμβάνονται. Πόσο εξαντλητικό γίνεται το να παρακολουθείτε μία ομιλία. Και πώς η τηλεόραση είναι πάρα πολύ δυνατή για όλους, εκτός από εσάς. Ακόμα ξυπνάτε και μυρίζετε τον καφέ, αλλά δεν τον ακούτε να στάζει απαλά - και ούτε τα μισά από αυτά που λέει ο πρωινός εκφωνητής των ειδήσεων. Τι συμβαίνει;

Ερευνήστε τα παραπάνω θέματα, μάθετε για την απώλεια ακοής, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας της, πώς να επισημάνετε τα σημάδια της απώλειας είτε σε σας είτε σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο, καθώς επίσης και τα παράξενα γεγονότα και τους μύθους σχετικά με την απώλεια ακοής.

Σημασία της ακοής στη σύγχρονη ζωή

Τι σημαίνει να έχει κάποιος μείωση της ακουστικής του ικανότητας;

Θα μπορούσε να σημαίνει να μην ακούει το κουδούνι της πόρτας ή τη φωνή του-της συζύγου από ένα άλλο δωμάτιο. Θα μπορούσε να σημάνει την απώλεια βασικών πληροφοριών σε μία επαγγελματική συνάντηση ή την αποφυγή συνάντησης με φίλους από το φόβο της «αποκάλυψης».

Η απώλεια ακοής μπορεί να παρεμποδίσει την ποιότητα της ζωής σας, να περιορίσει τη δυνατότητά σας να έχετε επαφή με άλλους, να προκαλέσει παρανοήσεις και κούραση, να μεγαλώσει το άγχος και να «φιλτράρει» τους χιλιάδες ήχους που δίνουν ευχαρίστηση και σημασία στη ζωή. Επίσης, η απώλεια ακοής μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα ασφάλειας ή ακόμη και μελαγχολίας.

Ακόμα πολλοί άνθρωποι διστάζουν να ενεργήσουν όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση μιας απώλειας ακοής. Μέρος του προβλήματος είναι ότι η εμφάνισή της παρουσιάζεται βαθμιαία (και είναι ουσιαστικά αόρατη). Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη της απώλειας ακοής μπορεί να διαρκέσει χρόνια.. Μέρος του προβλήματος είναι η άρνηση. Η απώλεια ακοής μπορεί να είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης, αλλά λίγοι από μας θέλουν να παραδεχτούν ότι μεγαλώνουν.

Αλλά ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πώς βλέπουμε την απώλεια ακοής και ως πολιτισμός και ως άτομα. Η απώλεια ακοής ήταν πάντα κάτι σαν στίγμα σε σύγκριση με τα προβλήματα όρασης. Για παράδειγμα ως κοινωνία, δίνουμε προτεραιότητα στην απώλεια μαλλιών μας, παρά στην απώλεια της ακοής μας.

Ευτυχώς, αυτό αλλάζει, και τροφοδοτείται εν μέρει από την δική σας αναζήτηση για γνώση σε σελίδες σαν αυτή. Έτσι, συγχαρητήρια στο ότι κάνατε ένα βήμα μπροστά στο να γίνει η απώλεια ακοής κάτι περισσότερο από άλλο ένα θέμα στο φόρουμ υγειονομικής περίθαλψης. Σε αυτό το τμήμα, διαβάστε για να μάθετε πώς να επισημάνετε τα σημάδια της απώλειας ακοής σε σας ή σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο.

Ανιχνεύοντας την απώλεια ακοής

Ίσως ξέρετε ήδη ότι εσείς ή ένα μέλος της οικογένειάς σας αντιμετωπίζει απώλεια ακοής. Κατόπιν πάλι, μπορεί να συμβαίνει τόσο βαθμιαία ώστε δεν είστε βέβαιοι. Αντίθετα από άλλες συνθήκες, η απώλεια ακοής είναι συχνά δύσκολο να ανιχνευθεί στα αρχικά στάδιά της.

Το είδος των ενδείξεων απώλειας που πρέπει να ψάξετε εξαρτάται από το αν πρόκειται για τη δική σας ζωή ή για κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο. Κλικάρετε στην κατάλληλη σύνδεση στο δεξιό μέρος της σελίδας για να αναγνωρίσετε τα σημάδια της απώλειας ακοής σε κάποιον άλλο ή για να αξιολογήσετε την δική σας κατάσταση.

Πολιτιστικές απόψεις

Στον πολιτισμό μας, η απώλεια ακοής έχει αντιμετωπισθεί σαν στίγμα. Μέρος της αιτίας που λίγοι άνθρωποι με απώλεια ακοής βοηθούνται, είναι ότι απλά δεν μιλάμε για αυτό. Είναι ένα σημάδι των γηρατειών. Ωστόσο, όπως η εξασθενισμένη όραση έτσι και η βαρηκοΐα, είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας παγκοσμίως.

Αντίθετα με την εξασθενισμένη όραση, η απώλεια ακοής υφίσταται συχνά την κοροϊδία. Άνθρωποι με απώλεια ακοής έρχονται συχνά αντιμέτωποι με την αντίληψη ότι έχουν πρόβλημα νοημοσύνης ή ότι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, απλά επειδή δεν ακούνε κάτι σωστά.

Η αναλογία με την εξασθενισμένη όραση είναι σημαντική, επειδή και η απώλεια ακοής είναι παρόμοιο φαινόμενο. Ο τρόπος διάγνωσης και της απώλειας ακοής και της αδύναμης όρασης (από έναν γιατρό), η αντιμετώπισή τους (με βοηθήματα που αντισταθμίζουν την απώλεια) και η διανομή των βοηθημάτων (από ειδικευμένα άτομα, ουσιαστικά έξω από την "ιατρική" σφαίρα) είναι παρόμοιοι.

Ωστόσο τα γυαλιά είναι απαλλαγμένα από το στίγμα - στην πραγματικότητα είναι δήλωση μόδας - ενώ τα ακουστικά βαρηκοΐας συνεχίζουν να θεωρούνται ανεπιθύμητα. Ένας λόγος είναι ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τη φυσιολογία της εξασθενημένης όρασης πιο εύκολα από αυτή της ακοής. Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα γυαλιά υπάρχουν από πολύ παλιότερα. Αλλά είναι μόνο θέμα χρόνου να τα προφτάσουν τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Αυτή η μετατόπιση πραγματοποιείται τώρα, δεδομένου ότι μια ομάδα νεότερων ανθρώπων αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής και επιδιώκουν την αντιμετώπισή της. Αυτά τα μεταβαλλόμενα δημογραφικά βοηθούν στο να τεθεί ένα πολύ σημαντικό παράπονο στον κοινό διάλογο.

Τι μπορώ να κάνω για την απώλεια ακοής;

Ενώ η απώλεια ακοής δεν είναι αναστρέψιμη, η περισσότερες απώλειες που σχετίζονται με την ηλικία ή με το θόρυβο μπορούν να ελεγχθούν και συχνά να αντισταθμιστούν. Μερικές φορές αυτό σημαίνει θεραπεία με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Αλλά ακριβώς όπως τα γυαλιά χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν τα περισσότερα προβλήματα όρασης, έτσι και τα ακουστικά βαρηκοΐας χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των περισσοτέρων ειδών βαρηκοϊών.

Οποιαδήποτε αντιμετώπιση αρχίζει με μια αξιολόγηση της ακοής σας από έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία ειδικό για την ακοή. Μόλις μάθετε το είδος και το μέγεθος της απώλειας της ακοής σας, θα είστε σε θέση να λάβετε τις αποφάσεις σας για την αντιμετώπισή της.

Πρώτα όμως, εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία να εκπαιδευτείτε σχετικά με την ακοή και για το πώς εμφανίζεται η απώλεια ακοής.

Ελέγχοντας την ακοή σας

Αντίθετα με τις περισσότερες ιατρικές εξετάσεις, οι εξετάσεις που μετρούν τη δυνατότητα ακοής είναι σχετικά γρήγορες και ανώδυνες. Ένας ιατρός ωτορινολαρυγγολόγος θα εκτελέσει πιθανώς 3 ή 4 απλές εξετάσεις που μπορεί να περιλάβουν:

• ωτοσκόπηση, ή εξέταση των αυτιών με ειδικό φακό
• ένα ακουόγραμμα, ένας έλεγχος ήχων που παράγει μια χαρτογράφηση ή μια γραφική παράσταση της δυνατότητας ακοής
• και ένα τυμπανόγραμμα, το οποίο μετρά την πίεση του εσωτερικού αυτιού και αξιολογεί την κινητικότητα του τυμπάνου του αυτιού.

Αυτές οι εξετάσεις εκτελούνται στο γραφείο του γιατρού και παίρνουν συνήθως λιγότερο μια από ώρα για να ολοκληρωθούν. Με τις πληροφορίες από αυτές τις εξετάσεις, ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να κάνει μια ακριβή αξιολόγηση των ικανοτήτων ακοής σας και να σας συμβουλέψει σχετικά με όλες της επιλογές για την αντιμετώπισή της. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας.

Σύγκριση Ακοής - Κατανόησης

Η δυνατότητά μας να ακούσουμε αρχίζει να αλλάζει από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Στην ηλικία των 20 δεν είμαστε πλέον ικανοί να ακούσουμε μερικούς από τους ήχους που μπορούν να ακούσουν τα νήπια. Μέχρι να γίνουμε 30 ή 40 λεπτές αλλά σημαντικές απώλειες έχουν αρχίσει συνήθως να εμφανίζονται.

Η ακοή συνήθως δεν «πέφτει» το ίδιο σε ολόκληρο το φάσμα κάνοντας τα πάντα να ακούγονται λιγότερο. Αντί αυτού, η απώλεια ακοής έχει επιπτώσεις σε ορισμένες συχνότητες περισσότερο από άλλες. Οι υψηλότερες συχνότητες ή οι υψηλότερες αιχμές είναι οι πρώτες που χάνονται.

Στην ανθρώπινη ομιλία, τα φωνήεντα, που είναι στις χαμηλές συχνότητες, συνεχίζουν να ακούγονται, αλλά τα σύμφωνα, που είναι στις υψηλές συχνότητες αρχίζουν να εξασθενίζουν. Πιο δύσκολα στην ακοή είναι κάποια σύμφωνα όπως: β, σ, ζ, π, τ, θ, φ και ζ. Το αποτέλεσμα είναι ότι το άτομο με την απώλεια ακοής έχει πρόβλημα στο να ξεχωρίζει τις λέξεις όπως "θυμάρι" από "ζυμάρι" ή "παίρνω" από "φέρνω". Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί βαρήκοοι αναφέρουν ότι «μπορούν να ακούσουν τις λέξεις, αλλά όχι να τις καταλάβουν».

Πώς μετριέται ο ήχος

Ο ήχος μετριέται με δύο τρόπους: από την ένταση σε decibel, και από τη συχνότητα δηλαδή την αιχμή σε Hertz.

Τα Decibel (dB) είναι η ένταση ή το επίπεδο του ήχου που ξεκινάνε από το 0 δηλαδή τους χαμηλότερους ήχους που μπορεί να ακούσει ένας άνθρωπος, μέχρι τον αληθινά εκκωφαντικό θόρυβο περίπου 150 dB και πάνω. Η κλίμακα decibel είναι λογαριθμική, που σημαίνει ότι αυξάνεται εκθετικά, διπλασιάζοντας την ηχητική πίεση από το ένα επίπεδο στο επόμενο, δηλαδή 90 dB είναι δύο φορές δυνατότερα από 80, και 80 dB είναι δύο φορές δυνατότερα από 70.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε σειρά, η φυσιολογική ένταση ομιλίας κυμαίνεται από 40 έως 60 dB. Ένα τηλέφωνο χτυπά σε περίπου 80 dB, ένας χορτοκόπτης φτάνει τα 90 dB, και μια ροκ συναυλία μπορεί να ανέβει μέχρι τα 120 dB. Τα επίπεδα θορύβου επάνω από 80 dB είναι ενδεχομένως καταστρεπτικά για την ακοή σε παρατεταμένη έκθεση.

Η συχνότητα μετριέται στα Hertz (Hz). Τα Hertz είναι ο αριθμός ταλαντώσεων (κύματα) που κάνουν τα μόρια αέρα ανά δευτερόλεπτο σε ένα ηχητικό κύμα. Παραδείγματος χάριν, ένας ήχος που φτάνει τα 300 Hz ταλαντεύεται 300 φορές ανά δευτερόλεπτο. Ο αριθμός ταλαντώσεων καθορίζει επίσης ποιοι ήχοι ακούγονται όμορφα στα αυτιά μας. Σκεφτείτε τις μπάσες νότες σε σύγκριση με τις πρίμες νότες σε ένα πιάνο. Οι χαμηλές συχνότητες παράγουν τόνους χαμηλότερων αιχμών, ενώ οι υψηλές συχνότητες είναι υψηλότερες στην αιχμή.

Οι καθαροί τόνοι που παράγονται από ένα διαπασών, ή από τον ακουολογικό εξοπλισμό αντιπροσωπεύουν μια συγκεκριμένη συχνότητα, ενώ οι περισσότεροι ήχοι που ακούμε στην καθημερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας, είναι ένας συνδυασμός πολλών συχνοτήτων. Οι συχνότητες που συνδέονται με την ανθρώπινη ομιλία κυμαίνονται σε ένα φάσμα από 200 έως 8000 Hz περίπου, αν και το ανθρώπινο αυτί μπορεί να αντιληφθεί συχνότητες από 20 έως 20.000 Hz.

Εξετάσεις ακοής και το ακουόγραμμά σας

Κατανόηση ενός ακουογράμματος

Ένα ακουόγραμμα είναι ένας χάρτης των ικανοτήτων ακοής σας που παρουσιάζει το φάσμα των αιχμών ή των συχνοτήτων που είστε σε θέση να ακούσετε με κάθε αυτί, και σε ποιο επίπεδο έντασης είστε σε θέση να τις ακούσετε. Η συχνότητα μετριέται σε HERTZ τα οποία θεωρούμε ως αιχμή. Η ένταση μετριέται σε DECIBELS και θεωρούνται ως δύναμη.

Για να κάνετε αυτήν την εξέταση, θα φορέσετε κλειστά ακουστικά και θα καθίσετε ήρεμοι και με προσοχή έτσι ώστε οποιοσδήποτε περιβαλλοντικός θόρυβος να ελαχιστοποιείται. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει πιθανώς έναν ακουομετρητή, μια συσκευή που παράγει καθαρούς τόνους διαφορετικών συχνοτήτων και εντάσεων. Κατόπιν θα κληθείτε να ακούσετε, πρώτα με το ένα αυτί, και έπειτα με το άλλο, μια σειρά καθαρών τόνων, κάνοντας σήμα όταν ακούτε κάθε τόνο. Οι τόνοι αρχίζουν να μειώνονται στα επίπεδα έντασης έως ότου δεν μπορείτε πλέον να τους ακούσετε - σημείο γνωστό ως το "κατώτατο όριο ακοής σας". Το ακουόγραμμα απεικονίζει το κατώτατο όριο ακοής σας στις διάφορες συχνότητες από 250 έως 8000, το φάσμα που είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ομιλίας.

Προφορικές εξετάσεις λέξεων

Αυτές οι εξετάσεις μετρούν τη δυνατότητα να ακούσετε και να διακρίνετε τις πραγματικές λέξεις. Σε μια λεκτική δοκιμή, θα κληθείτε να ακούσετε και να επαναλάβετε μια σειρά λέξεων, πρώτα σε μειωμένο και έπειτα σε ποικίλα επίπεδα ήχου. Οι πληροφορίες που συλλέγονται βοηθούν στον καθορισμό του κατώτατου λεκτικού ορίου σας, ή τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία μπορείτε να ακούσετε την ομιλία, καθώς επίσης και πόσο καλά μπορείτε να διακρίνετε λέξεις με διαφορετικές συχνότητες. Σχετικά με τα ακουστικά βαρηκοΐας - προσδοκίες

"Τα ακουστικά βαρηκοΐας άλλαξαν τη ζωή μου."

"Τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν βοηθούν."

Ό,τι κι αν έχετε ακούσει για τα ακουστικά βαρηκοΐας, τίποτα από αυτά δεν πειράζει έως ότου το ερώτημα γίνει για τα δικά σας αυτιά. Κατόπιν, τίποτα δεν είναι πιο ενδιαφέρον από το να μάθετε όλα όσα υπάρχουν σχετικά με αυτές τις συναισθηματικά και ηλεκτρονικά φορτωμένες μικρές συσκευές: η αισθητική, το μέγεθος, τα μικροτσίπ, τα κουδούνια, οι συριγμοί, οι δυνατότητες, οι δαπάνες, οι επιτυχημένες περιπτώσεις.

Σε αυτό το τμήμα, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε την πραγματικότητα: οι πληροφορίες που πρέπει να εξετάσετε και τι μπορείτε πραγματικά να προσδοκείτε εάν επιλέξετε να φορέσετε ακουστικά βαρηκοΐας.

Τι είναι αυτό στο αυτί σας;

Κάθε ακουστικό βαρηκοΐας είναι μια μικροσκοπική συγκέντρωση ηλεκτρονικών στοιχείων κυκλώματος που περιβάλλονται από ένα πλαστικό κάλυμμα. Κάθε ακουστικό βαρηκοΐας αποτελείται από τα εξής: ένα μικρόφωνο που συλλαμβάνει τον ήχο, έναν ενισχυτή που ενισχύει και προωθεί τον ήχο, και έναν δέκτη (μεγάφωνο) που δίνει τον ενισχυμένο ήχο στο αυτί. Όλα τροφοδοτούνται από μικροσκοπικές μπαταρίες που αντικαθίστανται.

Αλλά χάρη στην τεχνολογία των τσιπ των μικροεπεξεργαστών ή υπολογιστών, τα σημερινά ακουστικά βαρηκοΐας ξεπερνούν κατά πολύ την απλότητα αυτών που περιγράψαμε ανωτέρω. Τα ακουστικά σήμερα είναι παρόμοια με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές (Computers). Εντούτοις, υπάρχουν πολύ περισσότερα να μάθετε, και η τεχνολογία δεν είναι ολόκληρο το θέμα.

Οποιοδήποτε ακουστικό βαρηκοΐας που αγοράζετε πρέπει να βοηθήσει να αντισταθμίσει την απώλεια της ακοής σας και να είναι άνετο για να το φορέσετε. Εξίσου σημαντική είναι η τοποθέτηση και η δέσμευση του χρήστη να το φοράει - είτε είστε εσείς ή κάποιος γνωστός σας. Χρειάζεται χρόνο και αφοσίωση για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από οποιοδήποτε ακουστικό βαρηκοΐας.

Ευτυχώς, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακουστικά χωρίς φόβο- στις ΗΠΑ υπάρχει μια εξουσιοδοτημένη δοκιμαστική περίοδος ελάχιστου 30 ημερών (ποικίλλει ανάλογα με το κράτος) έτσι μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι τα νέα ακουστικά σας ικανοποιούν τα κριτήριά σας.

Υπάρχουν πολλοί τύποι ακουστικών βαρηκοΐας, και πολλά πρότυπα από κάθε κατασκευαστή. O εισικός που θα σας εξετάσει θα προτείνει το συγκεκριμένο προϊόν που θα σας βοηθήσει καλύτερα. Το σημαντικό είναι να βρείτε την καλύτερη λύση για τις ανάγκες της δικής σας ακοής.

Οι 4 βασικοί τύποι ακουστικών βαρηκοΐας

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι ακουστικών βαρηκοΐας κοινών για τους περισσότερους κατασκευαστές. Και οι τέσσερις θα βοηθήσουν σε μικρές έως μέτριες απώλειες, αλλά εάν η απώλεια είναι πολύ πιο σοβαρή, οι επιλογές είναι περιορισμένες. Ενώ το μέγεθος είναι η προφανέστερη διαφορά, κάθε είδος έχει διαφορετικές ιδιότητες που είναι σημαντικό να τις εξετάσετε.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας που φοριούνται πίσω από το αυτί (Behind The Ear) ή μέσα στο αυτί (In The Ear) μπορεί να είναι πιο σύνθετης τεχνολογίας με ισχυρότερους ενισχυτές και είναι επίσης ανθεκτικότερα. Αντίθετα, τα νέα μικρότερα ακουστικά τοποθετούνται πιο κοντά στο τύμπανο, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει σε μια φυσικότερη ποιότητα ήχου. Ο ειδικός για τα ακουστικά βαρηκοΐας θα σας συστήσει πιο είναι το κατάλληλο ακουστικό για σας ανάλογα με τις ανάγκες και τη φυσιολογία σας.

Τα ΒΤΕ ακουστικά βαρηκοΐας στηρίζονται πίσω από το αυτί. Ένα διαφανή πλαστικό σωληνάκι οδηγεί τον ενισχυμένο ήχο σε ένα εκμαγείο που βρίσκεται μέσα στο αυτί. Αυτό το μοντέλο, παρόλο που αναπτύχθηκε δεκαετίες πριν, μπορεί να είναι τόσο περίπλοκο όσο και τα μικρότερα ακουστικά βαρηκοΐας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να περιέχει περισσότερα στοιχεία στο κύκλωμά του και να ενισχύσει τους ήχους σε μεγαλύτερο βαθμό από τους τύπους ακουστικών μέσα στο αυτί. Τα BTE ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να είναι ανθεκτικότερα από άλλους τύπους και μερικά είναι ακόμα και αδιάβροχα.

Τα ακουστικά μέσα στο αυτί (ΙΤΕ) περιέχουν τα εξαρτήματα σε ένα κατά παραγγελία διαμορφωμένο εκμαγείο που εφαρμόζεται μέσα στην εξωτερική κόγχη του αυτιού. Το μέγεθος και ο εύκολος χειρισμός του μπορούν να διευκολύνουν άτομα με περιορισμένη επιδεξιότητα στα χέρια.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μέσα στο κανάλι του αυτιού (In The Canal) είναι ακόμα μικρότερα, με ένα εκμαγείο που εφαρμόζει ακριβώς στο κανάλι των αυτιών. Είναι διακριτικά, όμως ακόμα λίγο ορατά μέσα στο εξωτερικό αυτί.

Η νεότερη γενιά των ακουστικών βαρηκοΐας είναι εκείνα που τοποθετούνται εντελώς μέσα στο κανάλι του αυτιού (Completely In Canal). Μόλις που είναι ορατά - και μπορεί κάποιος να τα δει μόνο εάν κοιτάξει αδιάκριτα στο αυτί σας . Η μόνη ένδειξη για την ύπαρξή τους είναι η άκρη μιας μικροσκοπικής πλαστικής κλωστής με την οποία αφαιρείτε το ακουστικό. Τα CIC ακουστικά βαρηκοΐας είναι τα πιο δημοφιλή για λόγους αισθητικής, αλλά καμιά φορά η φυσιολογία των αυτιών μερικών ατόμων (δηλ. ένα πολύ στενό κανάλι) μπορεί να καταστήσει αυτόν τον τύπο.

Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Τι θα έπρεπε να σκεφτείτε για την αγορά ακουστικών βαρηκοΐας; Παρακάτω είναι ένας κατάλογος επτά παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Εκτός όλων των άλλων, το ακουστικό βαρηκοΐας σας πρέπει να είναι αντίστοιχο με τα χαρακτηριστικά απώλειας της ακοής σας, να τοποθετείται άνετα και να ρυθμίζεται, είτε με το χέρι από σας, είτε αυτόματα. Διαβάστε αυτούς τους παράγοντες και κάνετε μερικές σημειώσεις ως προς τις προτεραιότητές σας έτσι ώστε μπορείτε να τους συζητήσετε με έναν ειδικό ακουστικών βαρηκοΐας.

Χαρακτηριστικά απώλειας

Η φύση και η δριμύτητα της απώλειας ακοής σας θα διαδραματίσουν έναν μεγάλο ρόλο στον καθορισμό ποιου ακουστικού βαρηκοΐας συστήνεται τελικά για εσάς. Ο ειδικός ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της απώλειας της ακοής σας, και να σας εξηγήσει τα μοντέλα που θα ανταποκρίνονταν καλύτερα στις ανάγκες σας.

Τρόπος ζωής

Εξετάστε τις ανάγκες της ζωής σας, της εργασίας, και τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου σας. Ποια είναι τα πράγματα που κάνετε που επηρεάζονται από την απώλεια ακοής; Ποια είναι τα πράγματα που ενδεχομένως δεν είστε ικανοί να κάνετε λόγω της απώλειας ακοής; Καθορίστε τις ανάγκες και θέστε προτεραιότητές. Η εργασία σας μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας. Εάν εργάζεστε υπαίθρια ή ταξιδεύετε συχνά και ανησυχείτε για τη διάρκεια ενός ακουστικού βαρηκοΐας, μπορεί να θελήσετε να σκεφτείτε για ένα εφεδρικό ακουστικό.

Τεχνολογία

Η ποιότητα ήχου είναι ίσως η σημαντικότερη εκτίμηση- εξάλλου είναι και ο λόγος που σκέφτεστε να αγοράσετε ακουστικά βαρηκοΐας τελικά. Κάθε εξέλιξη της τεχνολογίας δεν ωφελεί πάντα οποιαδήποτε απώλεια ακοής και είναι ασφαλές να πούμε ότι ακόμη και ακουστικά βαρηκοΐας με τα πιο βασικά χαρακτηριστικά μπορούν να δώσουν την κατάλληλη ποιότητα ήχου. Συμβουλευθείτε τον ειδικό ακουστικών βαρηκοΐας που θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε την ποιότητα και την τεχνολογία του ακουστικού που χρειάζεστε.

Χειρισμός

Τα μικρότερα ακουστικά βαρηκοΐας είναι τα πιο διακριτικά, αλλά είναι πραγματικά μικρά. Εάν η όραση σας ή η επιδεξιότητα είναι λιγότερο από ότι ήταν παλιότερα, το μέγεθος μπορεί πράγματι να είναι σημαντικό. Εναλλακτικά, μερικά νέα ακουστικά ρυθμίζονται αυτόματα ή μέσω τηλεχειρισμού. Ο ειδικός για τα ακουστικά βαρηκοΐας θα σας καθοδηγήσει ως προς τις καλύτερες επιλογές σας.

Εμφάνιση

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι διαθέσιμα σε ποικίλα μεγέθη, από τα μικροσκοπικά μοντέλα, εντελώς μέσα στο ακουστικό κανάλι, μέχρι αυτά που στηρίζονται πίσω από το αυτί. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν υπερβολικά για την εμφάνιση, και είναι σοφό να αναφερθεί ότι οι άλλοι θα προσέξουν πολύ λιγότερο το ακουστικό σας από ότι εσάς. Τα περισσότερα ακουστικά βαρηκοΐας είναι αρκετά διακριτικά. Λάβετε υπόψη ότι η κόμμωση μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο.

Φυσιολογία

Οι φυσικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την επιλογή ακουστικού βαρηκοΐας. Η μορφή και το μέγεθος του πτερυγίου του αυτιού και του ακουστικού πόρου μπορούν να δυσκολέψουν μερικούς ανθρώπους να φορέσουν συγκεκριμένους τύπους. Παραδείγματος χάριν, εάν ο ακουστικός πόρος είναι εξαιρετικά στενός, τα ενδοκαναλικά ακουστικά μπορούν να μην είναι κατάλληλα για σας. Ο ειδικός ακουστικών βαρηκοΐας θα σας βοηθήσει να καθορίσετε ποιες επιλογές ακουστικών βαρηκοΐας είναι κατάλληλες για σας.

Ένα αυτί ή δύο;

Δύο αυτιά είναι καλύτερα από το ένα, δεδομένου ότι η αμφοτερόπλευρη ακοή, ή ακοή δύο αυτιών, είναι αυτή που μας βοηθά να καθορίσουμε από που προέρχονται οι ήχοι και να διακρίνουμε ευκολότερα μεταξύ των ανταγωνιστικών ήχων. Εάν έχετε απώλεια ακοής μόνο στο ένα αυτί, μπορείτε να είστε εντάξει με ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία και τον θόρυβο τείνει να έχει επιπτώσεις και στα δύο αυτιά, αλλά το ακουόγραμμά σας είναι πιθανώς διαφορετικό για κάθε αυτί. Εάν υπάρχει απώλεια και στα δύο αυτιά, τότε θα ωφεληθείτε περισσότερο με αμφοτερόπλευρη εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας. Επίσης μερικές φορές η ψηφιακή τεχνολογία απαιτεί δύο ακουστικά βαρηκοΐας.

Σήμερα, περίπου τα δύο τρίτα των νέων αγοραστών επιλέγουν τα διπλά ακουστικά βαρηκοΐας, και σαν ομάδα, εκθέτουν ένα πιο υψηλό επίπεδο ικανοποίησης από τους αγοραστές ενός μόνο ακουστικού. Συζητήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα με τον γιατρό σας και τον ειδικό ακουστικών βαρηκοΐας.

Νέες τεχνολογίες

Η τεχνολογία ακουστικών βαρηκοΐας έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια, χάρη στο μικροτσίπ των υπολογιστών και τα ψηφιακά στοιχεία των κυκλωμάτων. Εδώ περιγράφονται μερικές από τις πιο πρόσφατες καινοτομίες. Ψηφιακή τεχνολογία

Γιατί η μουσική από το CD ηχεί πιο ζωηρή, σαφής, και χωρίς παραμόρφωση σε σύγκριση με τη μουσική από έναν δίσκο ή μια κασέτα; Η απάντηση, τουλάχιστον εν μέρη, είναι η διαφορά μεταξύ της αναλογικής και ψηφιακής επεξεργασίας του ήχου.

Τα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας αποτελούνται από έναν ή περισσότερους επεξεργαστές μικροτσίπ που μετατρέπουν τα αναλογικά ηχητικά κύματα στα μηδέν και ένα της γλώσσας των υπολογιστών. Ο ήχος με αυτή την μορφή μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα από τα αναλογικά ηχητικά κύματα. Στην πραγματικότητα, οι εισερχόμενοι ήχοι δειγματίζονται με ρυθμό ένα εκατομμύριο φορές ανά δευτερόλεπτο ή περισσότερο. Τα στοιχεία κυκλώματος του ψηφιακού ακουστικού αναλύουν αυτά τα ηχητικά επίπεδα και τις συχνότητες, τροποποιώντας τα έτσι ώστε να παρέχουν αποδοτικότερη αντιστοιχία με το διάγραμμα ακοής ενός ατόμου.

Παραδείγματος χάριν, ένα πρόσωπο με απώλεια ακοής μπορεί να έχει πρόβλημα στο να ακούει μπάσους ήχους, αλλά όταν αυτοί ενισχύονται ακόμη και σε μικρό ποσοστό, γίνονται ενοχλητικά δυνατοί. Τα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας διαθέτουν στο κύκλωμά τους συστήματα συμπίεσης του ήχου και είναι σε θέση να διαχωρίσουν τους εισερχόμενους ήχους, να ανιχνεύσουν εκείνους που χρειάζονται ενίσχυση από εκείνους που δεν χρειάζονται, και να επεξεργαστούν τον ήχο αναλόγως.

Τεχνολογία Προγραμματιζόμενων Ακουστικών

Τα ψηφιακά προγραμματιζόμενα ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία είναι διαφορετικά από τα πλήρως ψηφιακά ακουστικά δεδομένου ότι δεν είναι εξοπλισμένα για να επεξεργαστούν όλο τον εισερχόμενο ήχο ψηφιακά, προσφέρουν το πολύ χρήσιμο όφελος του να είναι ικανά να ρυθμίζουν τον ήχο ώστε να προσαρμοστεί στο μοναδικό διάγραμμα ακοής ενός συγκεκριμένου ατόμου, και μπορούν να επαναπρογραμματιστούν εάν υπάρξουν αλλαγές στην απώλεια ακοής. Τα προγραμματιζόμενα ακουστικά μπορούν να ρυθμιστούν με πολλά κανάλια, επιτρέποντάς σας να προετοιμάσετε και να αποθηκεύσετε διάφορα διαφορετικά προγράμματα, κάθε ένα για ένα ιδιαίτερο σύνολο ηχητικών περιβαλλόντων. Μπορείτε έπειτα να επιλέξετε το κατάλληλο πρόγραμμα χρησιμοποιώντας ένα κουμπί ή μία μονάδα τηλεχειρισμού: παραδείγματος χάριν, κανονική συνομιλία, αίθουσα συναυλιών, γραφείο, ή τηλέφωνο.

Τεχνολογία μείωσης ανατροφοδότησης (σφύριγμα)

Η ανατροφοδότηση (σφύριγμα) είναι ένα παλιό πρόβλημα για τους χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας. Τώρα ξέρουμε πολύ περισσότερα για την ανατροφοδότηση, και έχουμε αναπτύξει τρόπους να την ελέγξουμε. Η ανατροφοδότηση συμβαίνει όταν τα ενισχυμένα ηχητικά κύματα δραπετεύουν προς τα έξω μέσω του καναλιού του αυτιού και επανενισχύονται έπειτα από το ακουστικό - έχοντας σαν αποτέλεσμα έναν διαπεραστικό, υψηλής αιχμής, ήχο. Τα μικρότερα, μέσα στο κανάλι ακουστικά βαρηκοΐας, τοποθετούνται πολύ κοντά στο τύμπανο, αποτρέποντας τη διαφυγή των ηχητικών κυμάτων, μειώνοντας έτσι και συχνά εξαλείφοντας την ανατροφοδότηση. Μερικά νέα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ικανά να ανιχνεύσουν την ανατροφοδότηση προτού αυτή γίνει ευδιάκριτη και να την ακυρώσουν, περιορίζοντας κατά πολύ αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα.

Πώς κατασκευάζονται τα ακουστικά βαρηκοΐας

Τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν είναι ένα τυποποιημένο προϊόν, κάθε όργανο έχει στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του κελύφους ή εκμαγείου, τα οποία είναι επί παραγγελία για τον χρήστη. Εάν αποφασίζετε να δοκιμάσετε ένα ακουστικό βαρηκοΐας τα βήματα είναι αρκετά απλά. Μετά από την διαδικασία δοκιμής από έναν ειδικό, θα ληφθεί ένα αποτύπωμα του αυτιού σας με μια σχετικά εύκολη διαδικασία.

Λίγο βαμβάκι ή αφρώδες υλικό τοποθετείται καλά μέσα στον ακουστικό πόρο για να εμποδίσει το υλικό αποτύπωσης να φτάσει στο τύμπανο. Κατόπιν, το υλικό αποτύπωσης τοποθετείται στο αυτί για λίγα λεπτά έως ότου σταθεροποιηθεί. Μόλις πάρει το σχήμα του αυτιού σας, αφαιρείται σιγά σιγά.

Αυτό το αποτύπωμα ή φόρμα του αυτιού σας στέλνεται, μαζί με το ακουόγραμμά σας και τα άλλα αποτελέσματα των εξετάσεων, στα εργαστήρια της κατασκευάστριας εταιρίας. Τα ακουστικά βαρηκοΐας κατασκευάζονται χωριστά, αρχίζοντας με το πλαστικό εξωτερικό μέρος ή ένα ακριβές αντίγραφο της αποτύπωσης των αυτιών σας. Μετά προστίθενται τα στοιχεία του κυκλώματος, το ακουστικό ελέγχεται, και στέλνεται έτοιμο για χρήση.

Όταν ο ειδικός παραλάβει το ακουστικό θα σας ειδοποιήσει να προσέλθετε για την προσαρμογή. Είναι πιθανό να χρειαστεί επανάληψη μερικών από τις εξετάσεις στις οποίες υποβληθήκατε αρχικά, καθώς επίσης και δοκιμές που μετρούν την απόδοση του ακουστικού βαρηκοΐας. Δεδομένου ότι το ακουστικό βαρηκοΐας σας είναι ρυθμισμένο με ακρίβεια, είναι καλή στιγμή να υποβάλετε ερωτήσεις και να συζητήσετε με τον ειδικό για το τι θα πρέπει αρχικά να περιμένετε. Μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψετε μία ή δύο φορές για περαιτέρω ρύθμιση, πράγμα τυπικό και που καλύπτεται από την τιμή αγοράς των περισσότερων ακουστικών βαρηκοΐας.

Η εξίσωση τιμής

Είναι δύσκολο να τεθεί ετικέτα τιμής στη βελτίωση της ακοής και της ποιότητας της ζωής σας.

Ενώ μπορεί να φαίνεται περίεργο, στην πραγματικότητα δεν πληρώνετε για αυτά που βρίσκονται στο εσωτερικό του ακουστικού - αλλά για το πόσο καλά το ακουστικό βαρηκοΐας βελτιώνει την ποιότητα ζωής σας. Η πραγματική του αξία είναι αυτό που προσφέρει ώστε να είστε σε θέση να συμμετέχετε πλήρως στις σχέσεις σας, την εργασία και τις δραστηριότητες που απολαμβάνετε.

Μπορεί επίσης να θελήσετε να σκεφτείτε τι είναι αυτό που αξίζει περισσότερο από την άποψη των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων και των οφελών ενός ακουστικού βαρηκοΐας. Πόσο σημαντική είναι η αισθητική; Πόσο σημαντική είναι η πιο πρόσφατη τεχνολογία; Η εξίσωση της τιμής θα εξαρτηθεί κάπως από τις δικές σας προτεραιότητες οι οποίες είναι διαφορετικές για τον καθένα.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας γενικά κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες μέχρι κάποιες χιλιάδες ευρώ, και η τιμολόγηση ποικίλλει ανάλογα με την ποιότητα και τις δυνατότητες του ακουστικού. Χαρακτηριστικά, οι δαπάνες απεικονίζουν το ποσό έρευνας και ανάπτυξης που έχει γίνει για το προϊόν καθώς επίσης και την ποιότητα των κυκλωμάτων, με τα μικρότερα, πιο τεχνολογικά προηγμένα ακουστικά στην υψηλότερη κορυφή του φάσματος τιμολόγησης. Εντούτοις, μπορείτε επίσης να πάρετε ακουστικά βαρηκοΐας που παρέχουν καλό όφελος σε μέτρια τιμή.

Η τιμολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει ή όχι τις υπηρεσίες του ειδικού για τα ακουστικά βαρηκοΐας, όπως η εξέταση-ρύθμιση, η παραγωγή του αποτυπώματος εκμαγείου, η εφαρμογή του ακουστικού και τις μετά την πώληση φροντίδα και υπηρεσίες. Επιπλέον, τα περισσότερα ακουστικά βαρηκοΐας συνοδεύονται από εγγύηση καλής λειτουργίας.

Αναπτύσσοντας ρεαλιστικές προσδοκίες

Μερικοί άνθρωποι φορούν ένα ακουστικό βαρηκοΐας και αμέσως ακούνε καλύτερα. Για τους περισσότερους, χρειάζεται κάτι παραπάνω από μία συγκεκριμένη περίοδο προσαρμογής. Οι σημαντικότεροι παράγοντες στη διαδικασία είναι η συμπεριφορά και η δέσμευση του χρήστη και η ανάπτυξη ρεαλιστικών προσδοκιών.

Ακριβώς σαν να είχατε υποστεί κάποια άλλη ιατρική διαδικασία, έτσι και με το ακουστικό πρέπει να περιμένετε να περάσει μια περίοδος προσαρμογής. Μπορείτε επίσης να περιμένετε ότι θα πάρει κάποιο χρόνο. Θα χρειαστεί προθυμία για να περάσετε αυτήν την διαδικασία, καθώς επίσης και υπομονή ώστε να επανεκπαιδευτείτε σε έναν νέο τρόπο ακοής.

Μέρος αυτής της επανεκπαίδευσης είναι να συνειδητοποιήσετε ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν θα είναι πιστή αντιγραφή του τρόπου που συνηθίζατε να ακούτε, ούτε θα αποκαταστήσουν ή θα αποτρέψουν την περαιτέρω απώλεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι κερδίζουν σημαντική βελτίωση στην αίσθηση της ακοής τους με τα ακουστικά βαρηκοΐας, αν και είναι μια βαθμιαία διαδικασία που μπορεί και θα πάρει κάποιο χρόνο.

Προσαρμογή στα ακουστικά βαρηκοΐας

Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να ξέρετε ευθύς εξαρχής. Πρώτον, με τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν ακούτε το ίδιο σαν να είχατε την παλιά ακοή σας. Και δεύτερο, η προσαρμογή στη χρήση τους χρειάζεται χρόνο. Ακριβώς όπως με το να συνηθίσετε ένα ζευγάρι φακούς επαφής, μπορεί στην αρχή να απογοητευτείτε αλλά αυτό θα περάσει με τον καιρό.

Ο πρώτος και μεγαλύτερος καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας είναι η στάση σας απέναντι στα νέα ακουστικά σας. Στην αρχή, θα πρέπει να καταβάλετε συνειδητή προσπάθεια να τα φορέσετε με συνέπεια, και να εργαστείτε με αυτά σε ποικίλες καταστάσεις.

Εντούτοις, μην το παρακάνετε, ειδικά στην αρχή. Έχει περισσότερο νόημα να ενσωματώσετε τα ακουστικά βαρηκοΐας στη ζωή σας σταδιακά, αρχίζοντας από μερικές ώρες ημερησίως. Η υπερβολική έκθεση στα νέα ερεθίσματα μπορεί να οδηγήσει στην κούραση, την ταλαιπωρία και την απογοήτευση- παράγοντες που μπορούν πραγματικά να καθυστερήσουν τη διαδικασία προσαρμογής. Δώστε τους κάποιο χρόνο. Μετά από μερικές εβδομάδες, θα πρέπει να είστε σε θέση να φορέσετε τα ακουστικά βαρηκοΐας σας τακτικά χωρίς κούραση ή ένταση.

Υπάρχουν επίσης φυσικές ρυθμίσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη. Στην αρχή, μπορεί να αισθάνεστε τα ακουστικά βαρηκοΐας περίεργα μέσα στο αυτί σας. Ανάλογα με το είδος, μπορεί να υπάρχει κάποιο μέρος του ακουστικού στο αυτί ή τον ακουστικό πόρο που να σας ενοχλεί. Μπορεί να εμφανιστεί δευτερεύουσα ενόχληση ή ερεθισμός καθώς το αυτί εξοικειώνεται με την ύπαρξη ενός αντικειμένου μέσα σε αυτό. Αυτό είναι συνήθως εύκολα διορθώσιμο μέσω του τροχίσματος και της στίλβωσης από τον ειδικό ακουστικών βαρηκοΐας. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι φορούν ακουστικά βαρηκοΐας μόλις τα συνηθίσουν.

Η φωνή σας μπορεί επίσης να ηχεί περίεργη σε σας όταν φοράτε ακουστικά βαρηκοΐας, λόγω ενός φαινομένου γνωστού ως φράξιμο-μπούκωμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα του αέρα που παγιδεύεται μεταξύ του ακουστικού βαρηκοΐας και του τυμπάνου σας. Τα περισσότερα νέα ακουστικά βαρηκοΐας είναι εξοπλισμένα ώστε να ελαχιστοποιούν ή να εξαφανίζουν αυτό το πρόβλημα.

Η διαδικασία ακριβής ρύθμισης

Επειδή η εκμάθηση στο να ακούσετε πάλι είναι μια τρέχουσα διαδικασία, μπορεί να πρέπει να ρυθμίσετε με ακρίβεια τα ακουστικά βαρηκοΐας σας για τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο ειδικός των ακουστικών βαρηκοΐας θα εφαρμόσει τα ακουστικά βαρηκοΐας και θα σιγουρευτεί ότι λειτουργούν σωστά. Εντούτοις, εάν δεν τα αισθάνεστε άνετα ή δεν ακούτε σωστά αφότου τα έχετε φορέσει για μερικές ημέρες ή εβδομάδες, πρέπει να επιστρέψετε στον ειδικό για την ακοή για επιπρόσθετες ρυθμίσεις. Αυτό είναι αρκετά φυσιολογικό, και τέτοιες υπηρεσίες προσφέρονται συνήθως ως τμήμα της τιμής αγοράς των ακουστικά βαρηκοΐας.

Γιατί η ψηφιακή τεχνολογία είναι καλύτερη;

Η ανωτερότητα της ψηφιακής τεχνολογίας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά αναλογικά ακουστικά βαρηκοΐας είναι όχι μόνο το τι μπορεί να κάνει με τους ήχους, αλλά πόσο καλύτερα το κάνει.

Οι ψηφιακοί επεξεργαστές σήματος (DSP) μετατρέποντας τα εισερχόμενα σήματα σε αυτοματοποιημένα «κομμάτια - bits», μπορούν τα επεξεργαστούν ή να τα χειριστούν εξαιρετικά γρήγορα και αποτελεσματικά με πολλούς σύνθετους τρόπους χρησιμοποιώντας τους μαθηματικούς τύπους γνωστούς ως αλγόριθμοι. Αυτό τους δίνει τεράστια ταχύτητα και ευκινησία στην αναγνώριση των βασικών συστατικών του ήχου.

Όπως κι ένα equalizer στα καλά συστήματα ήχου, οι αλγόριθμοι μπορούν συνεχώς να διαιρούν τους ήχους σε κανάλια συχνότητας. Αυτό βοηθά στην διατήρηση και έμφαση των υψηλότερων συχνοτήτων που περιέχουν τους ζωτικής σημασίας ήχους συμφώνων της ομιλίας - οι ήχοι "κ" και "τ" στο "κάτι" - πάνω από το ενοχλητικό βουητό του θορύβου χαμηλής συχνότητας.

Οι αλγόριθμοι διαχειρίζονται επίσης το θόρυβο από τη διάρκειά του. Ενώ η ένταση των ήχων ομιλίας μπορεί να αλλάξει ριζικά σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, ο θόρυβος παραμένει ακουστικά σταθερός για μεγαλύτερο διάστημα. Χρησιμοποιώντας το χρόνο, ο DSP μειώνει ακριβώς τα επίπεδα συνεχών ήχων όπως ο θόρυβος της κυκλοφορίας και ο θόρυβος οικιακών συσκευών. Και αναπροσαρμόζεται αυτόματα μόλις εμφανίζονται οι αλλαγές, αποκαθιστώντας την ενίσχυση όταν ανιχνεύονται ήχοι πιο σύντομης διάρκειας.

Αυτή η ίδια ευαισθησία είναι επίσης χρήσιμη στα ήρεμα περιβάλλοντα. Χρησιμοποιώντας μια ακουστική τεχνική αποκαλούμενη επέκταση, ο ψηφιακός αλγόριθμος αισθάνεται την συνέπεια των μαλακότερων περιβαλλοντικών ήχων από τα συστήματα αερισμού και άλλες συσκευές.

Μειώνει αυτόματα την ενίσχυση στο κατάλληλο φάσμα συχνότητας, αποκαθιστώντας αμέσως τα κατάλληλα επίπεδα όταν αλλάζει το ηχητικό περιβάλλον.

Οι ψηφιακοί αλγόριθμοι μπορούν επίσης να ελαχιστοποιήσουν και να αποβάλουν την αρχή της ανατροφοδότησης-σφυρίγματος, ένα συχνό πρόβλημα των ακουστικών βαρηκοΐας. Μέσα στο επιμελημένο δίκτυο καναλιών συχνότητάς του, ο αλγόριθμος ανιχνεύει τα στοιχεία της ανατροφοδότησης προτού να γίνουν ευδιάκριτα. Μειώνει έπειτα τα επίπεδα ακριβώς σε εκείνα τα ιδιαίτερα κανάλια, χωρίς αξιοπρόσεχτη επίδραση στα αντιληπτά επίπεδα έντασης.

Η ακρίβεια και η ευελιξία της ψηφιακής τεχνολογίας δίνουν επίσης στον ειδικό ακουστικών βαρηκοΐας τη δυνατότητα να προσαρμόσει ακριβέστερα την ενίσχυσή σας για την καλύτερη δυνατή αντιστοιχία στις ανάγκες της ακοής σας και του τρόπου ζωής σας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να περιλάβει επαναλαμβανόμενες επισκέψεις για να εξασφαλίσει ότι λαμβάνετε το μέγιστο όφελος από τα ακουστικά σας. Προκειμένου να καθοριστεί εάν τα πολλά πλεονεκτήματα της ψηφιακής τεχνολογίας στην ακοή μπορούν να σας ωφελήσουν, είναι απαραίτητες η πλήρης δοκιμή και η αξιολόγηση.

Παράγοντες για την επιτυχή ψηφιακή ακοή

Ακόμη και με όλη την εξέλιξή της, η ψηφιακή τεχνολογία δεν μπορεί να ξέρει τις λέξεις που πρέπει να ακούσετε ή να αποβάλει μαγικά το θόρυβο που δεν θέλετε να ακούσετε.

Αυτή η μαγεία εμφανίζεται μόνο στον εγκέφαλό σας. Σε μία φυσιολογική ακοή και από τα δύο αυτιά, ο εγκέφαλος επιλέγει και «συγκεντρώνεται» στους επιθυμητούς ήχους ένα εκατομμύριο φορές πιο αναλυτικά από οποιονδήποτε επεξεργαστή κατασκευασμένο από τον άνθρωπο.

Όταν υπάρχει απώλεια ακοής, η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κατανόησης με τον επιλεκτικό έλεγχο συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του σήματος.

Τα υπόλοιπα είναι δική σας υπόθεση. Η προθυμία σας στην επαναμάθηση των απαραίτητων ακουστικών δεξιοτήτων όπως προσαρμόζεστε στον κόσμο του ενισχυμένου ήχου είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην επιτυχία σας.
Copyright © 2007 Alfa Acoustics Ltd™ is a trademark of Alfa Acoustics. All Rights Reserved.